måndag 19 januari 2009

Rap is my religion

Min polare skulle hem till Gambia ett par veckor, så han tittade förbi på lite politik (världsomstörtande skitsnack). Vi gjorde det som vi alltid gör det: djupdykande och granskande. Det blir alltid intressant för vi kommer nästan alltid till ett överrenskommande trots att vi på de flesta plan representerar vitt skilda utgångspunkter. Svart vs vit, utövande muslim vs svensk-kyrkligt inaktiv, i-land vs u-land.....

Han är en god man. Dricker inte, röker inte, arbetar hårt, strävar mot stora mål.
Han har inte alltid varit sån.

Jag minns en yngre version av honom som på frågan varför det gick bra att göra vissa undantag och inte andra sa: "Black man is from the earth. Weed is from the earth. You can not separate the black man from the weed. They are both natural. From nature, my man. Created by God." Då framstod han som fyndig spottare av visdom. Idag hade jag nog frågat varför han då inte lika gärna kunde svepa malt whiskey, och sedan passat mig för att av misstag dra upp svarta män där ute i morotslandet.

Sanningen är ju att de flesta muslimer i sverige, åtminstone av de jag känner, gör någon form av undantag från de religiösa reglerna vare sig det handlar om att äta skinka, röka, eller dricka. Befriande med sån inställning, för religion tar man ju förhoppningsvis till sig för sin egen skull och känner man att den heliga skriften i något avseende känns lite föråldrad är det ju skönt att man har förmågan att sålla bort det irrelevanta.

Ta kristendomen som exempel:
Tron att en kosmisk judisk zombie kan ge dig evigt liv om du symboliskt äter hans kött, och telepatiskt deklarerar din undergivenhet så att han i egenskap av mästare kan driva ut en ond kraft från din själ som existerar i mänskligheten enbart på grund av att en revbenskvinna blev lurad av en talande orm att äta frukten från ett magiskt träd.

Låter fullständigt rimligt.

Men jag ska inte raljera mot någon religion där ute, för alltid gör den någon lycklig och det är ju den lyckan vi alla strävar efter vare sig vi använder oss av droger, religion, adrenalinsporter, eller kärlek, och hellre då en liten sagobaserad religion än droger.

Tre heliga skrifter....





Koranen

Can't Stop Won't Stop

Bibeln

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar